Sosyal Medya

Dünya

Rusya’ya en güçlü yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundaki kriz nedeniyle Rusya’ya karşı aldığı en güçlü yaptırım kararını açıkladı. Yeni yaptırımlar Rusya'nın önemli enerji ve savunma şirketleri ile bazı büyük bankalarını da hedef alıyor.



Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'nın doÄŸusunu istikrarsızlaÅŸtırmaya dönük devam eden faaliyetleri ve Kırım'ı iÅŸgaline yanıt olarak, finansal hizmetler, enerji, silah ya da baÄŸlantılı materyallerle ilgili sektörlere ait kuruluÅŸlara ve Ukrayna'nın egemenliÄŸini baltalayan ya da Ukraynalıların mülkünü haksız zimmetine geçirenlere yönelik geniÅŸ kapsamlı yaptırımların getirildiÄŸi” bildirildi.

Yaptırım getirilen ÅŸirketler arasında, Rus devlet petrol ÅŸirketi Rosneft, devlet kontrolündeki Rus enerji devi Gazprom'un mali kolu olan Gazprombank, Rusya’nın en büyük ikinci enerji ÅŸirketi Novatek, Rus devlet ekonomik kalkınma bankası Vnesheconombank (VEB) de bulunuyor.

Bu ÅŸirketlerin yanı sıra 8 Rus silah ÅŸirketi, Rus yanlısı milislerin kurduklarını iddia ettikleri ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin ‘BaÅŸbakanı’ Aleksander Boroday, Kırım yarımadasındaki nakliye tesisi Feodosiya Enterprises ve aralarında üst düzey Rus Federal Güvenlik Hizmeti yetkilisi Sergey Beseda da dâhil olmak üzere 4 Rus hükümet yetkilisi de yaptırım listesine dâhil edildi.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali Ä°stihbarattan Sorumlu MüsteÅŸarı David Cohen, Rusya'nın aksini belirtmesine raÄŸmen, Ukrayna'yı istikrarsızlaÅŸtırmaya ve ayrılıkçılara destek saÄŸlamaya devam ettiÄŸini belirtti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, yaptırımların Rusya dışında hiçbir ülkeye zarar vermemesi için dikkat edildiÄŸini belirtti. “Bu konuyu diplomatik olarak çözme tercihimizi belirttik. Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmayı bitirmek istediÄŸini gösteren somut adımlar görmek zorundayız. Sadece kelimeler yeterli olmuyor” dedi.

Bugün Brüksel’de toplanan Avrupa BirliÄŸi liderleri, Rusya’ya yönelik yaptırımları geniÅŸletme konusunda uzlaÅŸmıştı. AB, yaptırımların içeriÄŸini temmuz ayı sonunda açıklayacak.

Rusya'dan tepki

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, ABD’nin yaptırımları hakkında “Yaptırımlar bumerang etkisi yaratır. Åžüphesiz ABD-Rusya iliÅŸkilerini çıkmaza itecek ve çok ciddi bir zarara yol açacaktır. Kendi enerji ÅŸirketlerine büyük zarar verecekler” dedi.

269 asker öldü

Ukrayna, 2013 Kasımından bu yana gergin. Ülkenin Rus yanlısı yönetimini protesto edenler, kanlı olaylardan sonra Åžubat ayında amaçlarına ulaÅŸarak iktidara geldi. Ancak Batı yanlısı hükümet, Rus nüfusun ağırlıklı olduÄŸu bölgelerde, Rusya yanlılarının ayrılık talepleriyle karşılaÅŸtı. Kırım Özerk Bölgesinin önce bağımsızlık, sonra referandumla Rusya'ya baÄŸlanmasının ardından, benzer talepler ülkenin güneydoÄŸusunda, baÅŸta Donetsk olmak üzere birçok kentte dile getirilmeye baÅŸlandı.

Ukrayna ordusu, CumhurbaÅŸkanı PoreÅŸenko'nun göreve gelmesinin ardından ayrılıkçılara karşı operasyonlara baÅŸladı.

Salı günü Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Enformasyon Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, ülkenin güneydoÄŸusunda mayıs ayından bu yana devam eden operasyonlarda 258 askerin yaÅŸamını yitirdiÄŸini, 922 askerin ise yaralandığını ifade etmiÅŸti. ÇarÅŸamba günü de son 24 saatte 11 Ukrayna askerinin öldüÄŸü açıklandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.